Taşıma İşlerinde İş Güvenliği

Taşıma meslek hayatımızın dışında günlük yaÅŸamımızda da sıklıkla kullandığımız bir iÅŸlevdir. Teknolojinin ilerlemesiyle çalışma ortamlarında elle taşıma dışında iÅŸ makineleriylede taşıma iÅŸlemlerini gerçekleÅŸtirmekteyiz.
Taşıma Nedir ?
Her türlü hammadde ve ambalajlı, ambalajsız ürünün bir noktadan birçok noktaya taşınması, yükseklik kazandırılması, konum ve pozisyonunun deÄŸiÅŸtirilmesine yönelik taşıma yapılan iÅŸleve denir. Elle taşıma dışında tekerlekli taşıma, raylı taşıma ve konveyörlerle(transportör) taşımalar yapılmaktadır.
Bu sistemlerle yapılan çalışmalarda iÅŸ güvenliÄŸi alanında dikkat etmemiz gereken durumlar ÅŸöyledir;
Transportörlerle(Konveyörler) Taşıma
Tranportörlerin gerekli yerlerine üst geçitler yapılmalı, yerde ve çukurda olanlara korkuluk yapılmalı, çalışanların üstünden geçiyorsa saç levha veya tel kafes ile korunmalı, yüklerin boÅŸaltma yerleri hareket ve germe tertibatının bulunduÄŸu yerlere(İnsanların bulunduÄŸu yerler) durdurma tertibatı konulmalı, bantlı transportör boyunca yürüme yolu varsa boydan boya uzanan ve çekildiÄŸinde sistemi durduran emniyet teli tertibatı olmalı, meyilli taşımalarda yüklerin kaymasını önleyen mekanik tertibatlar bulunmalı, operatörün göremediÄŸi yerlere uzanan transportörlerde sesli ve ışıklı uyarı sistemi bulunmalı, malzemelerin boÅŸaldığı silo ve depoların aÄŸzında ızgaralar bulunmalı, sonsuz vidalı transportörler çelik oluklar içinde olmalı, olukların cıvata ile sabitlenen kapakları olmalı, kapağın altında metal ızgaralar olmalı, kapak açıldığında sistemi otomatik durduran tertibat bulunmalı, pnömatik transportörlerin emici ağızlarına kafes koruyucu yapılmalıdır.
İnsan Gücü ile Taşıma
Malzemelerin kaldırılması, taşınması ve istiflenmesinde ve depolanmasında genellikle mekanik araçların kullanılması esastır. İnsan gücü ile yapılan kaldırma ve taşıma iÅŸlerinde emniyetli kaldırma ve taşıma metotlarına uygun olarak çalışılmalı, kiÅŸinin yaşına ve cinsiyetine uygun ağırlıkların kaldırılması ve taşınması, ekip halinde yapılan çalışmalarda, kumanda hareket ve iÅŸaretleri kullanılmalı, kumanda hareket ve iÅŸaretlerinin önceden belirlenmesi ve çalışanlara öÄŸretilmeli, yuvarlanabilir malzemelerin eÄŸik düzlemde taşınması esnasında eÄŸik düzlemin alt tarafında yükün önünde durulmamalı, takozlar kaldıraçlar halat ve ipler kullanılmalı, malzemelerin ayaÄŸa düÅŸme kesme vb. zarar verme ihtimaline karşı, kiÅŸisel koruyucu malzemelerin kullanılmalıdır.